Przygotowaliśmy dla Was profesjonalne materiały, dokumenty przygotowane po konsultacji z pracownikami i pracodawcami z branży gastronomicznej.
Sprawdź jakie pomoce masz do dyspozycji:
Rys. 1. CV wzór, kelner / kelnerka za darmo do pobrania
Rys. 2. List motywacyjny szablon kelner z doświadczeniem
Szablony przygotowane za pomocą kreatora online PDF. Kreator listu motywacyjnego i CV dostępny w serwisie otokariera.
Przykład:
Karolina Dąbrowska
E-mail: karolina.dabrowska@poczta.pl
Telefon: +48 595 100 001
Data urodzenia: 03.03.1995
Na stanowisku Kelera / Kelnerki ważna jest nienaganna prezentacja, koniecznie dodaj do CV aktualne zdjęcie. Postaraj się aby fotografia była dobrej jakości, odpowiedniej ostrości. Na zdjęciu powinna być widoczna twarz, ramiona i ewentualnie kawałek sylwetki.
Przykład:
24-letnia przyjazna i komunikatywna kelnerka z rocznym doświadczeniem zdobytym w restauracji hotelowej. Biegle posługuję się językiem angielskim. Postrzegana jako cierpliwa, otwarta, wyrozumiała oraz zaangażowana w pracę osoba. Szukam pracy w której wykorzystam moją wiedzę, doświadczenie aby jak najlepiej wykonywać obowiązki kelnera w Państwa restauracji.
Przykład:
01/2018 - 12/2018
Restauracja Muga, Poznań
Stanowisko: kelner / barmanNajważniejsze obowiązki:
- witanie Gości restauracji oraz pomoc w wyborze stolika;
- doradzanie mające na celu wybór odpowiednich dań i napojów;
- przyjmowanie i wydawanie zamówień;
- ścisła współpraca z kuchnią;
- dbanie o porządek i czystość na sali.
Przykład:
- bardzo dobra obsługa komputera i terminali płatniczych;
- biegła znajomość języka angielskiego na poziomie B1;
- komunikatywność i pozytywne nastawienie;
- wysoka kultura osobista;
- ważna książeczka zdrowia do celów sanitarno-epidemiologicznych.
Przykład:
Szkolenie: Kurs kelnerski I i II stopnia (70 godzin) - 2018
Organizator szkoleń: Go Work
Szkolenie: Kurs baristy I stopnia (16 godzin) - 2018
Organizator szkoleń: Krakowska Szkoła Restauratorów
Przykład:
2012 - 2015
Technikum Gastronomiczno-Hotelarskie w Poznaniu
Uzyskany tytuł: technik hotelarz
Przykład:
- baristyka;
- kuchnia śródziemnomorska;
- rekreacyjna jazda na rowerze, taniec;
- aerobik.
Aby dopełnić wszystkie formalności należy zamieścić klauzulę w stopce listu motywacyjnego i CV, zgodę na przetwarzanie danych osobowych zawartych w dokumentach aplikacyjnych dla potrzeb rekrutacji.
Szanowni Państwo,
z wielkim zainteresowaniem zapoznałam się z ofertą zatrudnienia w Państwa restauracji na stanowisku kelnerki. Jestem osobą pełną energii, o dobrej aparycji, o wysokiej kulturze osobistej, która szybko się uczy. Jestem przekonana że jestem idealnym kandydatem na to stanowisko. To nie jedyne moje mocne strony, zatem zapraszam do dalszej lektury.
Doświadczenie zawodowe zdobywałam w okresie wakacyjnym w restauracjach w Trójmieście, gdy lokale mają największe obłożenie. Mimo dużej ilości gości, skutecznie sobie radziliśmy z realizacją zamówień. Duży wpływ na to miała opracowana przez nas mądra organizacja zadań. Pełne zaangażowanie, przyjazna atmosfera w lokalu, to wszystko przekładało się na zadowolenie gości restauracji, którzy chętnie do nas wracali.
Jetem osobą komunikatywną, otwartą, pracowitą, biegle rozmawiam w języku angielskim i rosyjskim, mam dobrą pamięć i potrafię dobrze liczyć.
Mam nadzieję, że spełniam większość cech których Państwo szukacie u nowego pracownika, nie ukrywam że liczę na szybkie spotkanie na rozmowie kwalifikacyjnej.
Z wyrazami szacunku,
Weronika Sadowska
Krótka definicja stanowiska. Kelner to osoba która ma bezpośredni kontakt z gośćmi lokalu gastronomicznego, jego głównym zadaniem jest dbanie o klienta. Kelner wita gości restauracji, wskazuje stolik, podaje kartę menu, doradza potrawy (proces przygotowanie, skład, smak), wydaje serwis, dba o dobrą atmosferę podczas pobytu w restauracji. Od profesjonalizmu kelnera w dużym stopniu zależy czy goście lokalu będą wracać w to miejsce czy wybiorą inny lokal.
Jakie cechy powinien mieć kelner? Kelner jest również wizytówką restauracji, dlatego na tym stanowisku wymaga się dobrej prezentacji, nienagannego wyglądu zewnętrznego, schludności i sprawności fizycznej. Kelner musi być osobą komunikatywną, poprawnie posługiwać się językiem polskim, znać przynajmniej język angielski w stopniu komunikatywnym, jak również powinien cechować się wysoką kulturą osobistą, dobrą pamięcią i cierpliwością.
Kto może zostać kelnerem? I kto nim najczęściej zostaje? Pracę jako kelner podejmuje najczęściej osoba młoda np. student, w zawodzie kelnera częściej zatrudniają się kobiety a niżeli mężczyźni. Przygotowanie do zawodu kelnera to doświadczenie zawodowe lub ukończony kurs kelnerski, w większości lokali oczywiście nie jest to konieczne, przeszkolenie do zawodu można wykonać już w ramach zatrudnienia, zazwyczaj pracownik odbywa pierwsze, kompletne szkolenie w restauracji, w której otrzymał zatrudnienie. Nie mniej jednak wcześniejsze doświadczenie i opanowana teoria jest zawsze mile widziana szczególnie w restauracjach które posiadają klika gwiazdek.
Ile zarabia kelner? Na wielkość poborów kelnera skała się wiele czynników m.in. lokalizacja - miasto, obroty lokalu gastronomicznego, kompetencje kelnera, charakter lokalu gastronomicznego (restauracja, klub nocny, dyskoteka, bankiety i wesela etc.). Np. kelnerzy pracujący przy weselach i bankietach nie mogą liczyć na napiwki od gości (charakter pracy na to nie pozwala) otrzymują zazwyczaj większe wynagrodzenie podstawowe (płatne zazwyczaj za ilość przepracowanych godzin). Natomiast pracownik standardowej restauracji, lokalu gastronomicznego może liczyć na poważny dodatek do pensji pochodzący z napiwków zadowolonych gości. To, jaką wysokość napiwków otrzyma kelner w główniej mierze zależy od jego operatywności i dobrego kontaktu z klientem.
Przeglądając dostępne oferty pracy na portalu OLX (11/2018) oferowane pobory to średnio od 2 500 zł do 3 500 zł/mies. brutto.
Kucharz powinien być przygotowany do zawodu, m.in. posiadać kierunkowe wykształcenie gastronomiczne. Oprócz wykształcenia ważny jest zmysł smaku, węchu, estetyka podania dań. Dobry kucharz to osoba z inicjatywą która potrafi opracować własne dania. Kucharz powinien być cierpliwy, dobrze współpracować z zespołem pomocników, mieć dobrą pamieć i kondycję. Kucharze są zatrudniani w restauracjach, hotelach, jadłodajniach, w firmach oferujących usługi cateringowe itp.
Barman / barmanka - miejscem wykonywania zawodu mogą być różnego rodzaju bary, puby, restauracje, kluby nocne, dyskoteki, kasyna, hotele itp. Barman przygotowuje napoje, drinki według ustalonej receptury, oraz życzenie klienta według jego preferencji, dodatkowo dba o efektowny wygląd sporządzanych mikstur. Osoba na tym stanowisku powinna mieć odpowiednie cechy, m.in. takie jak: wysoka kultura osobista, otwartość na ludzi, pogodne usposobienie, skłonność do rozmów z gośćmi lokalu.
www.otokariera.pl © 2025 Polityka Prywatności i Pliki Cookies